Numer telefonu

+48 85 3333 060

Email

tl@tl.bialowieza.pl

Sekretariat

Pon-Pt: 07.30-15.30

15 listopada 2024r. w miejscowości Świnoroje odbyło się wyjątkowe spotkanie kulinarne, którego celem było przybliżenie smaku i tajników przygotowywania dziczyzny. Wydarzenie poprowadził pan Zbigniew Chłopecki, znany propagator kuchni myśliwskiej, a organizatorem imprezy było Nadleśnictwo Browsk.
Hasło przewodnie spotkania – „Nie ma lepszego surowca niż dziczyzna” – towarzyszyło każdemu przygotowanemu daniu. Uczestnicy mieli okazję spróbowania potraw, w których królowało mięso z jelenia i dzika. Kucharze zaprezentowali różnorodne specjały:

Tatar z jelenia – mięso, które przez tydzień dojrzewało w chłodni, zyskując miękkość i głęboki aromat doprawiono czarnym pieprzem, drobną solą, olejem rzepakowym i odrobiną maggi, co podkreśliło jego naturalny smak.

Stek z jelenia z sosem pieprzowym – mięso marynowane w soli i rozmarynie, a następnie smażone na klarowanym maśle, zostało wzbogacone sosem z zielonego pieprzu. Sekret smaku tkwił w odpowiednim połączeniu pieprzu zalanego śmietaną 36%. Stek był bardzo soczysty i smaczny.

Mini burgery z dzika i jelenia – te niewielkie przekąski podbiły serca uczestników.

Zupa gulaszowa – intensywny aromat kminu rzymskiego sprawił, że danie zachwyciło głębią smaku i ciepłem, idealnym na chłodny, listopadowy dzień.

Podczas pokazów pan Zbigniew Chłopecki dzielił się wskazówkami, jak najlepiej pracować z dziczyzną. Podkreślił, że mięso przechowywane w temperaturze -18°C ulega delikatnemu rozrywaniu, co wpływa na jego miękkość. Steki przed smażeniem powinny być posypane grubą solą, a do smażenia najlepiej sprawdza się masło klarowane, które wydobywa aromaty dziczyzny.
Wydarzenie było dowodem na to, że dziczyzna zasługuje na szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Uczestnicy wyjechali pełni inspiracji i nowych, smakowych doświadczeń, z niecierpliwością czekając na kolejne spotkanie.

Agata Okrągła i Julia Zdunek wraz z opiekunem p. Katarzyną Przygodzką

Rekomendowane wpisy

Skip to content