Warsztaty kulinarne w Nadleśnictwie Hajnówka

       W dniu 18.09.2019 r. uczniowie z naszej szkoły: Angelika Wnuk, Katarzyna Tokarewicz, Szymon Bieliński, Jakub Gil i Kacper Mejna wraz z wychowawcą Elżbietą Masajło uczestniczyli w warsztatach kulinarnych „Dobre dania z lasu” w ramach Tygodnia z Puszczą Białowieską w Nadleśnictwie Hajnówka. Warsztaty prowadziła Ewa Bałdyś – Jakuć szefowa kuchni z dużym doświadczeniem i finalistka wielu konkursów gastronomicznych, na co dzień współpracująca ze Studiem Kulinarnym Atuty. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z tajnikami i zaletami kuchni myśliwskiej, recepturą przygotowywania dań z dziczyzny. Sami gotowali i degustowali następujące dania: pierogi z dziczyzną i wędzoną słoniną, krupnik z kurkami na wywarze z bażanta i pulpetami z dziczyzny, gulasz z jelenia w sosie jałowcowym, medaliony z sarny w słoninie z sosem z czarnej porzeczki. Warsztaty były ciekawym i interesującym doświadczeniem w zdobyciu nowych umiejętności kulinarnych.